Binnenkort verschijnt: Hoensbroekse Straatnamen

Born: Beeldbank HCL-DSM-collectie MP49179
Born: Beeldbank HCL-DSM-collectie MP49179
Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Dit voorjaar verschijnt het boek Hoensbroekse Straatnamen – Waar ze vandaan komen en wat ze betekenen. Het is nummer 21 in de Historische Reeks Parkstad. Frans Boumans (†) en Lieke Boumans-Willems hebben de bijna 300 straten, wegen, voetpaden en pleinen in Hoensbroek beschreven. Behalve de toponymie en het ontstaan van straatnamen in het algemeen komen ook de richtlijnen (criteria) voor het vaststellen van de straatnamen, de invoering van huisnummering en de bewegwijzering aan bod. Verder wordt de betekenis van verdwenen of vervallen straatnamen toegelicht. De samenstellers hebben daarvoor niet alleen de archieven doorgespit, maar ook nu en dan eens out-of-the-box gedacht en andere bronnen geraadpleegd dan de meest gangbare. Zodoende hebben ze opmerkelijke ontdekkingen gedaan over het ontstaan van bepaalde namen, zoals Jeugrubbe, Klinkertstraat en Muisberg. En wat te denken van de Flatterstraat of de ‘Konijns Boomgaard’?

Dit naslagwerk en ‘kijk’-boek telt 368 bladzijden en ruim 300 afbeeldingen, deels in kleur (ISBN/EAN: 978-94-93037-17-5). De intekentermijn is verlengd: U kunt in onze webwinkel met korting intekenen voor de prijs van € 20,- tot en met 31 maart. Na deze datum kost het boek € 22,50. Klik hier om te bestellen.
Alle intekenaren krijgen bericht over plaats en het moment van afhalen of (post)bezorging.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud