Sporen van oorlog in Maastricht

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In de zesdelige tv-serie Sporen van Oorlog gaan kleinkinderen van oorlogsslachtoffers op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. 

Het verhaal van Michael Schuling komt in de hieronder aangestipte aflevering aan bod. Michael heeft altijd gehoord dat zijn oma in de oorlog is verkracht door een Duitse soldaat. Daaruit is de vader van Michael geboren. Na de oorlog wordt de oma van Michael verdacht van heulen met de vijand en als ‘moffenmeid’ verhoord en gevangengezet, o.a. in De Grote Looier in Maastricht.

Over deze tijd van schaamte en trauma wordt later nooit meer gesproken. Wel is er een schoenendoos van oma met allemaal foto’s en brieven uit de oorlog. Michael wordt zo nieuwsgierig dat hij een zoektocht start naar zijn Duitse opa. In deze aflevering gaat hij op zoek naar de sporen van oorlog van zijn oma Margareta en zijn onbekende Duitse opa.

Voor deze aflevering zijn opnamen in Maastricht opnamen. Terugkijken van deze aflevering en andere afleveringen van Sporen van Oorlog kan via NPO Start.

Afbeelding: De kazerne aan de Grote Looiersstraat die na WOII dienstdeed als gevangenkamp.
Bron: HCL Beeldbank, fotograaf onbekend, fotocollectie GAM, nr. 14353

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud