Boek ‘Hoensbroekse straatnamen – Waar ze vandaan komen en wat ze betekenen’ 10 mei gepresenteerd

-	Hoofdstraat (vroeger Dorpstraat), ca 1920. Foto:_collectie HCL-Heerlen
- Hoofdstraat (vroeger Dorpstraat), ca 1920. Foto:_collectie HCL-Heerlen
Foto van Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Auteur Lieke Boumans en wethouder Casper Gelderblom

Op woensdag 10 mei werden de eerste exemplaren van het Hoensbroekse straatnamenboek gepresenteerd in de SCHUNCK Bibliotheek in Hoensbroek. Wethouder Casper Gelderblom nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het is nummer 21 in de Historische Reeks Parkstad, een uitgavereeks van de Historische Kring ‘Het Land van Herle’. Het boek is sinds die datum in de boekhandels te koop.

Frans Boumans (†) en Lieke Boumans-Willems hebben de bijna 300 straten, wegen, voetpaden en pleinen in Hoensbroek beschreven. Behalve de toponymie en het ontstaan van straatnamen in het algemeen komen ook de richtlijnen (criteria) voor het vaststellen van straatnamen, de invoering van huisnummering en bewegwijzering aan bod. Verder wordt de betekenis van verdwenen of vervallen straatnamen toegelicht.

De samenstellers spitten daarvoor niet alleen de archieven door, maar dachten ook nu en dan eens out-of-the-box en raadpleegden andere bronnen dan de meest gangbare. Zodoende hebben ze opmerkelijke ontdekkingen gedaan over het ontstaan van bepaalde namen, zoals Jeugrubbe, Klinkertstraat en Muisberg. En wat te denken van de Flattenstraat of de ‘Konijns Boomgaard’?

De Hoofdstraat (vroeger Dorpstraat), ca 1910. Foto: collectie Jan Schuffelers

Dit naslagwerk telt 368 bladzijden en ruim 300 afbeeldingen, deels in kleur. Het boek is te koop voor € 22,50 bij, onder andere, de The Read Shop en bij Peter Wind in Hoensbroek en bij boekhandels in de regio, zoals Van der Velden van Dam in Heerlen. Ook is het boek te bestellen in onze webwinkel

e

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud