Nieuws over het doorzoeken van de archieven van het Historisch Centrum Limburg

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Bij het doorzoeken van de archieven van het HCL op www.archieven.nl wordt sinds kort de tekst van getranscribeerde scans ook meegenomen.
Zoek je in een archieftoegang waar getranscribeerde scans in voorkomen, dan krijg je nu twee zoekresultaten: een zoekresultaat in archiefstukken (die kreeg je altijd al) en een resultaat in bestanden (nieuw). Het resultaat in bestanden brengt je rechtstreeks naar de scan waarop jouw zoekterm voorkomt.
Het bekendste archiefstuk dat nu op deze manier doorzoekbaar is, is waarschijnlijk de Annales Rodenses. Probeer het daarop gerust eens uit, bijvoorbeeld door te kijken of jouw woonplaats ook in dit stuk voorkomt. Maak in dat geval wel gebruik van de oude benaming.

Twee pagina’s uit de Annales Rodenses

Een andere nieuwtje bij het doorzoeken van de HCL-archieven is dat de zoekpagina op Archieven.nl nu zo is ingericht dat je in één keer door zowel de HCL-archieven in Heerlen als die in Maastricht als die van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) kunt zoeken.

Bij iedere archieftoegang (of zoekresultaat) staat vervolgens aangegeven waar dit archief zich bevindt en wie het in beheer heeft.
Dit is gebeurd ter voorbereiding op de nieuwe website. Daarop wordt het binnenkort mogelijk om rechtstreeks vanuit de website door alle HCL- archieven en collecties te zoeken, zoals je dat wellicht al gewend bent van andere archiefdiensten.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud