Oproep naar aanleiding van twee Maastrichtse kunstwerken uit de Tweede Wereldoorlog

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Een dubbele oproep van Régis de la Haye naar aanleiding van twee Maastrichtse kunstwerken uit de Tweede Wereldoorlog.

De Onze Lieve Vrouwekerk ontving onlangs een lijst met drie gedrukte bladen, die samen een drieluik vormen, met als titel: “Mastreech, stad van Slevrouw, Sterre der Zee, es ierste stad vaan eus land weer vrij”. Het drieluik is uitgegeven bij gelegenheid van de Bevrijding in september 1944. Ontwerp en tekeningen zijn van Jérôme Goffin, de tekst is van Louis Mincan. Het drieluik is in een oplage van slechts 100 stuks gedrukt door Wim Veltman, drukker en docent typografie aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool Maastricht.

Het Schuilkeldermuseum in Maastricht is eveneens in het bezit van één exemplaar van dit drieluik. Vandaar zijn oproep: wie kent nog andere exemplaren van dit drieluik ?

Op een bidprentje trof Régis de la Haye de een tekening aan van Maria met afbeeldingen van bouwwerken van Maastricht. Daarbij de tekst : ‘O Maria, Sterre der Zee, bescherm onze stad tegen alle oorlogsgevaar‘ en rechts onder in de hoek: ‘E.M.’ en ‘1941’. Zelfs bij het Schuilkeldermuseum in Maastricht was deze tekening niet bekend.

Ook hier de vraag: kent iemand nog andere exemplaren van deze tekening?

Reacties graag aan Régis de la Haye: r.delahaye@planet.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud