Historiserende roman ‘Het nadeel van de twijfel’ door Leon Goesman

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Het is de zomer van 1940. De man die de vader van auteur Leon Goesman zal worden is nog geen 18 jaar. Hij wil weg uit de beklemming van thuis en de benauwdheid van Nederland. Dan leest hij een kleine advertentie:

Toekomst voor sportieve jongelui in de leeftijd van 17-25 jaar. Opleiding: ½ jaar. München.’
De rest is geschiedenis. Of toch niet?

Tien jaar na de oorlog wordt de man met een verleden voor de eerste keer vader. Voor zijn zoon probeert hij zijn oorlogsjaren opzichtig te verbergen, maar het  verleden neemt de zoon in een wurgende greep. Moet hij echt geloven dat zijn keurige en zachtaardige vader in de oorlog niemand kwaad heeft gedaan?

Een roman over een vader en een zoon die elkaar niet loslaten en samen in de greep zijn van het verleden. Een krachtig pleidooi om niet weg te kijken, hoe schurend het verleden ook is.
Is geschiedenis toeval, heeft ze geen doen en kan ze zonder verklaring? En geldt dat ook voor het leven van de mens?
Een zoon, product van het toeval, wil het ongrijpbare vroegere ‘ik’ van zijn vader toch proberen te begrijpen.

Een zoon op zoek naar zijn pa. Wat was hij in de oorlog? Een SS’er? Hoe zat dat met zijn collaboratie en ‘oneerlijk’ proces? Wat wisten de rechters van hem? Net zo weinig als de zoon die zijn gangen naging in München, Amsterdam, Berlijn, enz. Of nog minder?

Historiserende roman

Het handelt hierbij om een roman met veel historische achtergrondinformatie over Heerlen/Kerkrade in de tijd dat de mijnen nog open waren en over de mijnkampen waar na de oorlog mensen verbleven die veroordeeld waren wegens collaboratie met de bezetter. De roman is onder meer gebaseerd op enkele tijdschriftartikelen die eerder verschenen in MijnStreek en op het proefschrift ‘Kolen en kampen’ van Annet Schoot Uiterkamp.

De auteur

De naam van de auteur, Leon Goesman, is een pseudoniem. Om de privacy van de familie ‘Goesman’ te waarborgen koos auteur voor een pseudoniem.

Nadere informatie

ISBN 9789464484380, 344 pag. Prijs € 21,95 Te bestellen via https://www.bravenewbooks.nl/shop/index.php/checkout/cart/

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud