Nu te koop: Historisch Cahier 3 ‘Ir. E.A. Dinger en zijn tuin’

De ir. Dingertuin in 1957
De ir. Dingertuin in 1957
Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Op maandag 2 oktober wordt  in besloten kring het eerste exemplaar van een nieuwe uitgave in de serie Historische Cahiers Parkstad Limburg ten doop gehouden. Wiet Thijssen schreef een boeiend cahier over de bijzondere stadstuin achter zijn woning in de Hamerstraat. De ABP-tuin zoals deze wellicht nog bij menige stadsbewoner bekend is, is een erfenis van Ir. A.E. Dinger, die achter zijn villa Rozenhof aan de Valkenburgerweg liet aanleggen. Ir. A.E. (Eddie) Dinger (1888-1952) woonde er met zijn gezin sinds 1917. Hij schiep een paradijselijke botanische tuin van ca. 5 ha met fraaie exoten, een rozentuin met wel 150 soorten en vijver/zwembad. Wiet Thijssen beschrijft uitgebreid de geschiedenis van de familie en de tuin en hoe het ABP de tuin na de bouw van het kantorencomplex en verbouwingen de tuin altijd heeft gekoesterd als park.

“In de blanke sprookjestuin van het zwarte Kolenland” kopte het christelijk tijdschrift De Spiegel in 1957. Eerder beschreef dokter en botanicus August de Wever de botanische tuin met duizenden plantensoorten en exoten in het Mijnennummer van 1937. Wiet Thijssen vatte alle wetenswaardigheden van de verborgen parel in het huidige stadsbeeld samen in dit nieuwe, derde Historische Cahier Parkstad Limburg.  Het huidige ABP-park, een goed onderhouden grote tuin, ligt aan de westzijde van het centrum van Heerlen. Het vindt zijn oorsprong in een monumentale botanische tuin van maar liefst 5 ha. die hier vanaf de jaren 1920 werd aangelegd door een ingenieur van Staatsmijnen, ir. A.E. Dinger. Hij bewoonde op dit terrein de villa Rozenhof. Het was een afgebakend stukje Heerlen, dat slechts nu en dan voor publiek werd opengesteld. Tot aan zijn dood in 1952 heeft Dinger met veel liefde en grote financiële investering aan de groei van zijn tuin gewerkt.
Exemplaren van de oorspronkelijke beplanting en enkele kenmerkende structuurelementen zijn nog steeds aanwezig. Om te voorkomen dat Dinger’s persoonlijke toewijding en de geschiedenis van de tuin in de vergetelheid raken, is deze publicatie samengesteld.

Dinger had vele verdiensten voor de stad. Hij was hoofd van het bouwbureau van Staatsmijnen, voorzitter van het Oranjecomité en van de VVV-in Heerlen en had nog vele andere bestuursfuncties. Voor de vele verdiensten werd hij in 1936 geëerd met de plaatsing van de Ir. Dingerbank, nog steeds aanwezig op het Burgemeester De Hesselleplein.

Drs. Wiet Thijssen (1956, Heerlen) is socioloog met belangstelling voor lokale geschiedenis. Hij is onder meer stadsgids. Het mijnverleden van de stad Heerlen is voor hem een onvermijdelijk thema.

Het boek 96 blz. tellende boek is fraai vormgegeven door Marcel van der Heyden, bevat illustraties in zwart-wit en kleur en is genaaid-gebonden met daaromheen een softcover met flappen. Het is te koop voor € 7,50 in onze webwinkel en enkele boekwinkels in de stad.

De tuin van ir. Dinger in 1927.

 

 

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud