Een bijzondere tuin in het centrum van Heerlen

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Heerlen heeft een bijzondere, maar niet zo bekende tuin, waar het goed toeven is.  “In de blanke sprookjestuin van het zwarte Kolenland” kopte het christelijk tijdschrift De Spiegel in 1957. Eerder beschreef dokter en botanicus August de Wever de botanische tuin met meer dan duizend plantensoorten en exoten en rozentuin met wel 150 soorten in het Mijnennummer van 1937.

De Dingertuin of ABP-tuin

Wiet Thijssen vatte alle wetenswaardigheden van de verborgen parel in het huidige stadsbeeld samen in het nieuwe, derde Historische Cahier Parkstad Limburg. Het huidige ABP-park, een goed onderhouden grote tuin, ligt aan de westzijde van het centrum van Heerlen. Het vindt zijn oorsprong in een monumentale botanische tuin van maar liefst 5 ha. die hier vanaf de jaren 1920 werd aangelegd door een ingenieur van Staatsmijnen, ir. A.E. (Eddie) Dinger (188-1952). Hij bewoonde op dit terrein de villa Rozenhof. Het was een afgebakend stukje Heerlen, dat slechts nu en dan voor publiek werd opengesteld. Tot aan zijn dood in 1952 heeft Dinger met veel liefde en grote financiële investering aan de groei van zijn tuin gewerkt. Exemplaren van de oorspronkelijke beplanting en enkele kenmerkende structuurelementen zijn nog steeds aanwezig. Om te voorkomen dat Dingers persoonlijke toewijding en de geschiedenis van de tuin in de vergetelheid raken, is deze publicatie samengesteld.

Op maandag 2 oktober kregen kleindochter Caroline van der Voort van Zyp-Dinger en kleinzoon Maurits Dinger uit handen van de auteur in besloten kring in het restaurant van APG in Heerlen de publicatie aangeboden.

Dinger had vele verdiensten voor de stad. Hij was hoofd van het bouwbureau van Staatsmijnen, voorzitter van het Oranjecomité en ook van de VVV-in Heerlen en had nog vele andere bestuursfuncties. Voor de vele verdiensten werd hij in 1936 geëerd met de plaatsing van de Ir. Dingerbank, nog steeds aanwezig op het Burgemeester De Hesselleplein.

Wiet Thijssen beschrijft op 96 bladzijden in dit fraai door Marcel van de Heyden vormgegeven boek met vele afbeeldingen uitgebreid de geschiedenis van de familie en de tuin en hoe het ABP de tuin na de bouw van het kantorencomplex en verbouwingen de tuin altijd heeft gekoesterd als park.

De tuin van ir. Dinger in 1927

De auteur

Drs. Wiet Thijssen (1956, Heerlen) is socioloog met belangstelling voor lokale geschiedenis. Hij is onder meer stadsgids. Het mijnverleden van de stad Heerlen is voor hem een onvermijdelijk thema. De geschiedenis van het ABP-park, dat aan zijn achtertuin grenst, heeft hem daarbij in het bijzonder gegrepen.

Te koop

Het boek met illustraties in zwart-wit en kleur is genaaid-gebonden met daaromheen een softcover met flappen. Het is te koop in de webwinkel op www.landvanherle.nl en enkele boekwinkels in de stad.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud