Officiële opening Open Monumentendag op 13 mei in Hilversum

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Mediastad Hilversum was dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum. Op vrijdag 13 september gaat het grootste gratis culturele evenement van Nederland in Hilversum van start. Dit zal gepaard gaan met et een spectaculaire lichtprojectie op het iconische raadhuis van Dudok en een lichtkunstroute langs diverse monumenten in de stad.

Burgemeester Van den Top: “Wij zijn verheugd om dit jaar de openingsstad van Open Monumentendag te mogen zijn. Als mediastad hebben wij natuurlijk een mooie link met het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’. Dit jaar is dat het leidend thema tijdens Open Monumentendag. Open Monumentendag. Daarnaast bestaat Hilversum in 2024 precies 600 jaar en past dit culturele openingsfeest perfect in onze feestelijke programmering.”

Burgemeester Snijders geeft het ‘stokje’ met veel enthousiasme over aan Hilversum. “Wij hadden vorig jaar de primeur! De eerste openbare landelijke opening van Open Monumentendag vond plaats in Zwolle. Ons Grote Kerkplein stroomde vol en het was een geweldige avond waarin de stad bol stond van de culturele activiteiten”. Tot zo zo ver Burgemeester Snijders. Vorig jaar vierde Zwolle samen met de andere Hanzesteden 800 jaar Hanze. Daardoor paste waardoor de opening van Open Monumentendag ook hier mooi in het feestelijke programma.

De nieuwe Open Monumentendag ambassadeur

Ook de nieuwe Open Monumentendag ambassadeur Janny van der Heijden zal bij de opening aanwezig zijn. Zij is bekend als culinair journaliste en presentator van programma’s als Heel Holland Bakt, Denkend aan Holland, de Smaak van Nederland). Zij neemt de openingshandeling, die 34 jaar in handen van Pieter van Vollenhoven lag, op vrijdag 13 september op zich. Het belooft een bijzondere avond te worden met een afwisselend en gratis toegankelijk programma voor jong en oud.

Medewerkers en sponsoren

De opening van de VriendenLoterij Open Monumentendag wordt in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum geproduceerd. Her Stadsfonds Hilversum, de gemeente Hilversum, het Fonds voor Cultuurparticipatie en lokale partners uit de stad maken dit evenement mede mogelijk

Over Nederland Monumentenland

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Stichting Nederland Monumentenland maakt zich sterk om verbinding te leggen tussen mensen en monumenten. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud