Activiteiten Open Monumentendag Heerlen

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Zondag 10 september Open Monumentendag Heerlen
Levend Erfgoed: Heerlense Buurten Ontdekken

Stichting Open Monumentendag (OMD) Heerlen heeft vier wandelingen uitgezet die onder leiding van een gids zijn te volgen. Iedere deelnemer krijgt een mooi vormgegeven hand-out van de wandeling. De wandelingen gaan door het centrum van Heerlen, door GMS (Willemstraat, Sittarderweg, Huskensweg e.o.), Hoensbroek en Heerlerbaan. Op de dag zijn enkele panden van 11-17 uur geopend om te bezichtigen. Respectievelijk zijn dat:  de voormalige Boerenleenbank, het Höfke van St. Antonius, de kleine St. Janskerk en de St. Josephkerk. Aanmelden voor een of meerdere wandelingen kan t/m donderdag 7 september op www.openmonumentendagheerlen.nl. Iedere deelnemer krijgt een prachtig vormgegeven brochure van de route. De routes zijn na OMD zelfstandig te lopen en te downloaden op de website van de stichting.

Een vijfde geleide wandeling is georganiseerd door Heemkundevereniging Heerlerheide samen met Het Land van Herle. Deze  voert langs een dertigtal monumenten en karakteristieke panden in  Heerlerheide centrum-Rennemig en is gratis mee te lopen. Deze start op zondag 10 september om 13.30 u. vanaf de voormalige Sionskerk, nu MOK uitvaartcentrum aan de Kampstraat 46.  Die dag is het uitvaartcentrum van 11-17 uur gratis te bezichtigen. Downloads hier het routeboekje en/of hier het artikel over de Sionskerk.

Enkele monumenten houden zelfstandig open huis op OMD. De St. Pancratiuskerk in Heerlen centrum op zaterdag 9 sep van 11-17 u en zondag 10 sep  van 13-17 u.; Huis de Luijff,  Wilhelminaplein 24 op zondag 10 sep van 11-17 u, de St. Andreaskerk, Palestinastraat 326 op zondag 10 sep van 11-17 u. en het Nederlands Mijnmuseum in mijnmonument De Schacht, Mijnmuseumpad 2. Open van 10-17 u. de entree en het parkeren zijn gratis die dag! Oud koempels vertellen de verhalen over het monument en de mijnbouwgeschiedenis.

Op alle locaties vertellen vrijwilligers het verhaal van het monumentale pand en leiden er rond.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud